Nöt- och marängbottnar till Schwarzwaldtårta: 200 gram hasselnötter
14
äggvitor
13 dl
strösocker eller florsocker
1 Fyllning
till Schwarzwaldtårta: 100 g mörk fin choklad, gärna 55-70%
18 dl
vispgrädde
11 msk
vaniljsocker
1 Garnera
Schwarzwaldtårtan: 150 g mörk fin choklad, gärna 55-70%
112 stycken
myntablad (valfritt)Sätt ugnen på 200 grader. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna. Rita 3 rundlar på varsitt bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Mal nötterna grovt i nötkvarn, mixer, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven. Vispa äggvitorna på låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter. Vänd ned nötterna försiktigt och bred eller spritsa ut på bakplåtspappren inom rundlarna. Se till att först spritsa lika mycket inom varje rundel och med en bred tyll ca 1 cm tjockt lager samt bred sedan ut med en slickepott till ett jämnt lager. Grädda i 15-20 minuter. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Bryt chokladen i bitar och lägg 3/4 i en bunke och smält i mikron eller över vattenbad. Tillsätt resterande choklad och rör tills det är smält. Pensla ovansidan på nötbottnarna med ett tunt lager choklad. Ta fram två smörpapper och pensla ut 16 stycken 8x4 cm chokladflarn samt pensla resten av chokladen till en stor rektangel. Stoppa dem i frysen eller kylen så stelnar de snabbare. Annars låt bara stelna i rumstemperatur. Vispa grädden och smaksätt med vaniljsockret. Spritsa först ett snyggt mönster grädde på toppen av en marängbotten med bred tyll. Fördela nästan all resterande grädde på de andra bottnarna - spara lite att spritsa på sidorna så att du kan fästa chokladflarnen senare. Lägg ihop bottnarna till en tårta. Spritsa 16 gräddpluttar på runt tårtan. För att få ett jämnt mönster så börja kl:12, sedan kl 6, kl 9, kl 3 och sedan vidare till 16 tänkta tårtbitar. Fäst chokladflarn runt tårtan på kanten till 16 tänkta bitar. Skär med en vass kniv i chokladen du penslat till en rektagnel ut små trianglar eller bryt den i grova bitar och garnera tårtan med chokladbitarna. Garnera ev. med myntablad. Tårtan kan förvaras i kylen tills servering.
Mal nötterna och blanda med socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner nötblandningen. Rita tre rundlar på ett bakplåtspapper, 22 cm i diameter
Sätt ugnen på 175-200 grader. Rosta nötterna till bottnarna lätt i ugnen. Gnid av skalen mot en handduk. Mal nötterna och blanda dem med siktat florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta hasselnötterna i ugnen tills skalet börjar lossna något. Ta bort skalet från hasselnötterna (det går även bra att ha kvar skalet om man har tidsbrist)
Idag fyller storasyster år, och har önskat sig Schwarzwald. Då det egentligen bara är hon som är riktigt förtjust i denna tårta altererade jag den lite mot hur den brukar göras i vår familj
Jag har inte ätit schwarzwaldtårta på hur länge som helst när äkta hälften föreslog att vi skulle baka en sådan till midsommar, efter att han inspirerats av något bakprogram
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta hasselnötterna i ugnen tills skalet börjar lossna något. Ta bort skalet från hasselnötterna (det går även bra att ha kvar skalet om man har tidsbrist)
03 Feb. 06. 47. Schwarzwaldtårta. 0kommentarer. Min vän Maries man fyllde år för ett tag sedan och då hans favorit är Schwarzwald så är det ju självklart att han ska få en sådan på födelsedagen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.