Surdegen ställer man i kylen för att slippa mata den så ofta. Ska man mata en surdeg varje dag, vilket man måste om den står framme i värmen så blir den ganska snabbt väldigt stor. Står den i kylen räcker det att mata den en gång i veckan för att hålla den vid liv.
Man kan spara surdeg genom att torka eller frysa.
Torka så här:
Ta en ugnsplåt och lägg ett bakplåtspapper på den och bred ut surdegen i ett tunt skikt på pappret med en bakskrapa eller en slickepott och sätt in plåten i ugnen (men UTAN att sätta på ugnen) och lämna ugnsluckan på glänt så att luften kan cirkulera.
Efter ungefär ett dygn eller så, beroende på hur tjockt du bredde ut surisen, så är det snustorrt och du kan bryta ner den i småbitar och lägga i en tät burk.
När du ska använda den så tar du bara ett par-tre rågade matskedar av den torra surdegen och blandar med lika delar mjöl (vete eller råg) och tillsätter lite fingervarmt vatten och rör om så att det får konsistensen av lös havregrynsgröt. Låt det stå varmt över natten i en gladpackad skål för att komma igång igen.
Kolla vilka ljuvliga cupcakes "svärdottern" Hanna hade med sig när domkom förbi och åt frukost. Härlig känsla att veta att man har långledigt och solen skiner dessutom
Måste bara tipsa er om två stycken så himla lättbakade men ändå supergoda bröd. Har bloggat om båda två förut men dom är värda att få komma fram i rampljuset igen
ännu inte vet om maten. bär är mycket nyttigare än så, främst på grund av att de innehåller fytokemikalier, eller färgpigment i skalet, som fungerar som starka antioxidanter och skyddar cellerna mot cancer, åldersrelaterade sjukdomar, sänker kolesterolet och hämmar inflammationer
Börja med misomajonnäsen. Smaka av med soja, lime och misomajonnäs. Tartaren ska ha en konsistens som går att forma till ägg med två skedar, inte för rinnig och inte för torr
Här kommertips på lite tilltugg som ni kan bjuda era vänner på till mellon ikväll. Förra lördagen hade vi gäster hemma och till välkomstdrinken bjöd jag på lite goda tillbehör som är superenkelt att göra
Så här kommer ett helgtips. Jag gjorde för första gången själv denna gratäng som mamma bjudit på flera gånger, tycker den är såå god och föredrar den framför vanlig potatisgratäng
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.