1 Citroncurd6
g gelatin (2 st) 150 g citronsaft (1,5 dl) 120 g ägg (2 st) 15 g äggula (1 st) 85 g strösocker (1 dl) 150 g osaltat smör, kallt och skuret i små kuber
1 Sablédeg80
g äggulor (4 st) 160 g strösocker (2 dl) 240 g mjöl (4 dl) 15 g bakpulver (3 tsk) 220 g smör, rumstempererat 3 g salt (1 nypa)
1 Maräng80
g äggvita (3 st) 140 g strösocker (1,5 dl) 1 nypa salt
1 Dekoration
färska hallon citronmelissLemon curd
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Blanda hälften av strösockret med ägg och äggula i en bunke. Värm på citronsaft och resterande socker i en kastrull och häll det över äggblandningen. Häll tillbaks i kastrullen och värm till 84 grader eller tills den känns krämig. Häll allt genom en sil (om du fått klumpar, annars behövs det inte) till en ren bunke. Krama vattnet ur gelatinet, lägg i och rör om tills gelatinet har lösts upp. Blanda i smöret med en mixer eller slickepott. Plasta mot ytan, låt stå minst 3 timmar i kylen eller över natten. Rör runt i den innan användning så att den blir krämig och fin. Fyll en spritspåse med en rund tyll. Sablé
Vispa äggulor och strösocker lite lätt. Sikta i de torra ingredienserna och blanda sen lite i taget av det rumstempererade smöret och till sist saltet. Blanda ihop till en deg, plasta och låt vila i kylen i 20 min. Dela degen i lika stora bitar, kavla ut och platta till ca 5 mm tjocka. Tryck ut formbitar och lägg i portionspajformar som är 8 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen på 160 grader varmluft i 18-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Maräng
Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Montering
Spritsa några toppar med citronkräm och maräng på varje kaka. Dekorera med färska hallon och citronmeliss.
Kola ochHallonpaj toppad medmarängochfärskahallon, en riktig hallondröm. häll med en tunn jämn stråle ner i marängenoch fortsätt vispa på lite högre hastighet tills marängen svalnat
Lemon curden gör att den känns lite lyxig, använd de bär du har tillhands att garnera med. Vispa grädden till garneringen och blanda med vaniljsockret, rensa och skölj bären
Citronmuffins medmarängochlemon curd. Små blommor, rosa och gröna tyger, bokrea och lågskor i tyg med fina snören och annat som gjorde mig på så väldigt gott humör
Var sugen på en lite syrligare glass så vad passade då inte bättre än citronglass, nu när jag ändå hade både marängerochlemon curd hemma fick det med åka ner i glassen, men det blir lika gott utan de ingredienserna i
Fördela ut en av askarna medhallon över moussen och täck med den sista botten. Lägg en av bottnarna på ett fat och bred ut vaniljkräm och fördela ut en av askarna med blåbär ovanpå vaniljkrämen
Knaprig botten, syrlig lemon curd, färska söta hallon, vaniljkräm och choklad. Hyvla av små flisor av chokladen med en vass kniv, och lägg försiktigt på vaniljkrämen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.