Rostfranska – VishamnsbrödFormfranska med lite tugg i. Brödet går lätt och fort att baka och är gott att rosta. Går att frysa in – på så vis finns färskt bröd att rosta varje morgon. Eftersom brödet får jäsa riktigt länge blir det extra smakrikt. Gör en hel sats om det finns tillgång till bakmaskin, halvera om brödet ska bakas för hand.

Ingredienser

  • vetekross
  • 1 vatten
  • 1 jäst
  • 1 olja
  • 1 salt
  • 1 vetemjöl
  • 1 smör
  • 14 bröd Ingredienser 4 dl vetekross 16 dl vatten 50 g jäst 2 msk olja 1 msk salt 3 l vetemjöl Till formarna: 1 msk smör1. Koka upp vetekross och en tredjedel av vattnet och låt sjuda i 10 minuter.
  • 2. Häll i degbunken och slå på resten av vattnet kallt. Låt kallna.
  • 3. Smula jästen och rör ut den i lite av degvätskan. Blanda sedan ner det i degvätskan. Häll i olja, salt och nästan allt mjöl, spara 1-2 dl till utbakning. Arbeta degen väl.
  • 4. Ta upp degen och dela den i delar. Forma dem till avlånga limpor. Lägg dem i lättsmorda eller bakplåtspappersklädda avlånga 2 liters formar. Ställ formarna att jäsa under bakduk i kylen över natten.
  • 5. Sätt ugnen på 200°. Ta formarna direkt från kylen och grädda dem i nedre delen av ugnen, två åt gången i 45 min. Låt de andra stå kvar i kylen under tiden. Ta ut bröden ur formarna och låt dem svalna på brödgaller.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.