14 bröd
Ingredienser 4 dl vetekross 16 dl vatten 50 g jäst 2 msk olja 1 msk salt 3 l vetemjöl Till formarna: 1 msk smör1. Koka upp vetekross och en tredjedel av vattnet och låt sjuda i 10 minuter.
2. Häll
i degbunken och slå på resten av vattnet kallt. Låt kallna.
3. Smula
jästen och rör ut den i lite av degvätskan. Blanda sedan ner det i degvätskan. Häll i olja, salt och nästan allt mjöl, spara 1-2 dl till utbakning. Arbeta degen väl.
4. Ta
upp degen och dela den i delar. Forma dem till avlånga limpor. Lägg dem i lättsmorda eller bakplåtspappersklädda avlånga 2 liters formar. Ställ formarna att jäsa under bakduk i kylen över natten.
5. Sätt
ugnen på 200°. Ta formarna direkt från kylen och grädda dem i nedre delen av ugnen, två åt gången i 45 min. Låt de andra stå kvar i kylen under tiden. Ta ut bröden ur formarna och låt dem svalna på brödgaller.
Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner filmjölk, honung och sylt. ½ dl lingonsylt. Jag älskarverkligendenhärtypen av filmjölksbröd, med nötter, fröer, torkad frukt med mera
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.