Fröigt och nyttigt glutenfritt bröd
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 dl krossade linfrön
  • 11 dl sesamfrön
  • 12 msk physlium husk
  • 13 dl kokande vatten
  • 12 dl Durra mjöl
  • 12 dl Rårismjöl
  • 125 g jäst/torrjäst
  • 10,5 dl majsstärkelse eller maizena
  • 12 tsk bikarbonat
  • 11 tsk salt
  • 1½ tsk brödkryddor
  • 12 dl filmjölk (eller havregrädde)
  • 10,75 dl äkta lönnsirap eller honung
  • 11 dl rostade hasselnötter
  • 11 dl pumpa frön
  • 11 dl strimlade fikon och dadlarBlanda physlium husk, linfrön och sesamfrön i en bunke och häll över det kokande vattnet.
  • 1 Blanda väl och låt blandningen svälla i 15 min.
  • 1 Blanda mjöl, majsstärkelse och bikarbonat och salt i en annan bunke. I fall du använder torrjäst tillsätter du den nu och blanda noga i mjölet
  • 1 Tillsätt filmjölken (använder du vanlig jäst smular du ner den nu).
  • 1 Använd en degblandare eller vispa med elvisp tills allt gästen är noga fördelat i degen
  • 1 Tillsätt lönnsirap och till sist nötterna och fikon/dadlar. Degen ska vara kletig men inte rinnig. Verkar degen för torr tillsätt mer filmjölk
  • 1 Häll upp smeten i en smord brödform. Strö ev. över lite mjöl.
  • 1 Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i 80 min.
  • 1 Sätt ugnen på 200 C.
  • 110. Grädda i nedre delen i ca 50- 60 min. Testa med en sticka och se om den är torr. Håll även lite koll på färgen. Ibland kan man behöva lägga något ovanpå så att ytan inte blir för brun.
  • 1 Låt brödet svalna helt innan du skär i det.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.