Bönchili med choklad, öl, koriander och gräddkokt majs
aklofman
aklofman

Bönchili med choklad, öl, koriander och gräddkokt majs

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Bönchili
  • 2 burkar
  • svarta bönor, á 410 g
  • 2 st
  • lökar, gula
  • 6 klyftor
  • vitlök(ar)
  • 1 st
  • jalapeño
  • 2 st
  • chili, röda
  • 1 st
  • morot
  • 4 stjälkar
  • bladselleri
  • 4 msk
  • rapsolja
  • 1 msk
  • spiskummin
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 burk
  • krossade tomater, á 400 g
  • 1 tärning
  • grönsaksbuljong
  • 1 burk
  • ljust öl, á 33 cl
  • 1 msk
  • soja, ljus
  • choklad, mörk
  • 1 st
  • lime, skalet och saften
  • Gräddkokt majs
  • 1 burk
  • Majs, á 340 g
  • 3 msk
  • smör
  • 3 dl
  • matlagningsgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • Till servering
  • avokado(s)
  • crème fraîche
  • tomat, körsbärs
  • 1 påse
  • tortillachips
  • machésallad
  • 1 kruka
  • koriander
  • lime

Beskrivning

    1. Skölj bönorna i kallt vatten. Hacka lök, vitlök, chili, morot och selleri smått.

    2. Sätt en stor kastrull på spisen och tillsätt oljan. Stek spiskumminen i 30 sekunder och släng sedan i lök och grönsaker. Stek på hög värme tills löken är mjuk.

    3. Häll i bönorna, salta och peppra ordentligt. Tillsätt sedan krossade tomater, buljong­ tärning, öl och soja. Låt koka utan lock på hög värme, helst i 1–2 timmar (grytan ska reduceras och bli till en riktigt kletig och underbar chili), men 30 minuter fungerar också. Var noga med att röra ordentligt då och då, annars bränner det fast!

    4. Gör majsröran precis innan grytan kokat färdigt: Låt majsen rinna av i ett durkslag och stek den sedan på hög värme i en stek­ panna med smör. Tillsätt grädden och låt det koka ihop. Salta och peppra.

    5. Bryt chokladen i bitar och vänd ned den, limeskal och limesaft i chilin.

    6. Servera chilin med den gräddkokta majsen, avokado, crème fraiche, tomater, tortillachips, mâchesallad, koriander, limeklyftor och bärs.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.