1 st
laxsida med skinnet kvar men urbenad (ca 700 g)
1160 g
bergsalt
130 g
råsocker
140 g
pepparrot, skaladoch finriven (eller riven pepparrot på burk)
1300 g
rödbetor, skalade och rårivna
15 cl
snaps eller vodka
1 en
stor knippa krondill, kronorna sparas, bladen finhackas
11 st
citron
12 dl
gräddfil
12 tsk,
rågade hela senapsfrön
1 ett
par rejäla nypor havssalt och nymald svartpeppar
10,5 st
citron, skal och saft
1 en
liten nypa finhackad dill
1 Fisken
1 st laxsida med skinnet kvar men urbenad (ca 700 g) 160 g bergsalt 30 g råsocker 40 g pepparrot, skaladoch finriven(eller riven pepparrot på burk) 300 g rödbetor, skalade och rårivna 5 cl snaps eller vodka en stor knippa krondill, kronorna sparas, bladen finhackas 1 st citron
1 Gräddfilssås
2 dl gräddfil 2 tsk, rågade hela senapsfrön ett par rejäla nypor havssalt och nymald svartpeppar 0,5 st citron, skal och saft en liten nypa finhackad dillLägg laxen på ett stort fat med skinnsidan nedåt och häll bergsaltet i ett jämnt lager över hela fisken – det drar ut vätskan och gör den tillräckligt fast och kompakt att skära i. Strö sockret över för att få lite sötma och bre sedan ut den rivna pepparroten och betorna över hela laxen så att köttet är helt täckt. Klappa in det försiktigt med händerna (i motsats till mig kanske du vill ta på dig gummihandskar för att inte smutsa ner händerna). Stänk på snapsen och strö sedan all den hackade dillen över (och några dillkronor om du har några). Finriv citronskalet över och täck sedan noga laxfatet med plastfolie. Lägg något tungt ovanpå så att det packar ihop sig (2 flaskor mineralvatten eller ett annat fat med några konservburkar på brukar fungera) och ställ sedan i kylen i 48 timmar. Efter 2 dagar packar du upp fisken och håller i den medan du häller av all vätska från fatet. Ta bort all inläggning med händerna (detta kan vara väldigt kladdigt, så återigen vill du kanske ha plasthandskar på dig och ösa ner inläggningen direkt i en plastpåse). Stryk bort allt och torka sedan filén med hushållspapper. Lägg fisken med skinnsidan nedåt, börja vid stjärten och skär försiktigt bort skinnet med en lång vass kniv. Du vinklar kniven lätt nedåt mot skinnet och skär med långa, vickande rörelser. Skär bort det bruna fiskköttet och vänd sedan på fisken. Skär så många skivor du behöver så tunt du kan och lägg upp på ett serveringsbräde eller ett uppläggningsfat. Svep in resten av filén i plastfolie. Du kan utan vidare ha den i kylen i 2 veckor. Gräddfilssås
Innan servering blandar du alla såsingredienserna. Smaka av, tillsätt lite mer dill eller citronsaft om du tycker att det behövs och servera såsen i en skål bredvid gravlaxen.
Röra samman osten med crème fraiche så är det klart, hur mycket lättare kan man göra det för sej. Väntan har kanske varit svår att uthärda men nu är det alltså dags för er att också ha en möjlighet att smaka JamieOlivers lasagne
När du är klar att börja laga värmer du några skvättar olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Finhacka persiljebladen och strö dem över och avsluta med att hälla på en skvätt jungfruolja
) JamieOlivers delikatesspotatis med vitlök och rosmarin. (Jamie kastar runt potatisarna lite snyggt. Tack och lov för det - för då kunde jag se om just det här avsnittet några gånger och försöka skriva ner vad han egentligen gjorde med de där potatisarna
När vitlöken börjar få färg tillsätts räkorna, som får fräsa med någon minut. Blanda spaghettin med såsen och tillsätt citronsaften och hälften av rucolan
Salladen med knastriga glaserade cashewnötter. Jamie Oliver är ett geni. Rätten består av en ugnsbakad lax i sås som serveras i en kryddig nudelbuljong och med en suverän söt-syrlig sallad som tillbehör
Häll i quinoan i en kastrull och täck med mycket kokande vatten, som när man kokar pasta. Ta ett bakplåtspapper, lägg på kycklingfiléerna med kryddorna och vänd runt tills filéerna är täckta
Massa underbara nyheter i JamieOlivers serie. Fräs färsen med lite olivolja. Här på bloggen kommer produkterna dyka upp lite då och då i matlagningen framöver, samt att en väldigt fin tävling kommer att hållas inom snar framtid, så håll ögonen öppna om ni gillar Jamie
Även om det är trevligt att föreställa sig Jamies läspande engelska inlevelsefullt berätta tips och tricks medan han fingrar på precis alla ingredienser
Hans kokbok med samma namn lånade vi på bibblan, en bra idé om man vill kolla lite närmare på innehållet om man funderar på ett inköp, och bestämde oss för att testa dagens recept
Mustig köttfärssås som får koka riktigt länge med vin. JamieOlivers lasagne. olivolja (här rekommenderar jag att använda en olivolja smaksatt med basilika för extra smak)
Skär sedan zucchinin på tvären i ungefär lika stora bitar och med ungefär samma form som pastan. Lägg äggulorna i en skål tillsammans med grädde och hälften av parmesanosten
Pizzadeg1 kg vetemjöl special (eller Tipo ‘00’ eller 800 g vetemjöl och 200 g finmalen semolina) 1 msk havssalt 14 g torrjäst 1 msk strösocker 4 msk extra virgin olivolja 650 ml vatten, fingervarmt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.