1 dillSkala
och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka 10 minuter. Skär laxen i 4 portionsbitar och lägg dem i en vid gryta. Häll över lagen så den täcker fisken. När det hela kokar upp igen, ta kastrullen från spisen och låt laxen svalna i sin lag med lock på. Låt gärna laxfiléerna ligga några timmar i lagen i kyla.
1 Gör
under tiden skarpsåsen. Lägg den råa äggulan och det kokta ägget i en bunke tillsammans med senap. Det är viktigt att ägget har samma temperatur som övriga ingredienser. Rör sedan ner olja i omgångar, 5–6 gånger. Tillsätt socker och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med den vispade grädden och dillen. Låt stå svalt 1 timme före servering.
1 Ta
upp laxen och låt spadet rinna av. Garnera den med kokta morotsbitar och kokt purjolök. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm fiskfonden och låt det urkramade gelatinbladet smälta. Ta kastrullen från värmen och låt fonden svalna och bli något gelé-aktig i konsistensen. Pensla laxfiléerna försiktigt med geléfonden. Låt stelna i kyl.
1 Smaka
av såsen en sista gång. Bland annat kan syran mattas av under tiden i kylskåpet. Servera laxfiléerna med skarpsås och garnera med dill. Färskpotatis och inlagd gurka smakar gott till.
Dela laxen i bitar och lägg över purjolöken. 600 g laxfilé. 1600 g laxfilé 1 st purjolök 150 g skalade räkor 3 dl vispgrädde 2 dl crème fraîche 0. 1Häll såsen över laxen och tillaga i ugn i ca 20 minuter
Skär skåror på längden, nästan ända ner till skinnet på laxen. Rör ihop fyllningen och fyll laxen. Sätt in laxen igen någon minut så den får lite mer färg
laxfiléer 175 g styck. 1laxfiléer 175 g styck 500 g oskalade räkor 2 dl crème fraîche 1 dl vatten. 1Putsa laxen och fördela bitarna tillsammans med bönorna i en smord eldfast form
Torka av laxen lätt och strö över strimlad purjolök. Gnid in laxens köttsida med blandningen och låt den vila i kylen i 1 timme, tills salt och socker lösts upp. 2 kg laxfilé
LAXEN. Stek laxen i smör på skinnsidan först på hög värme. Ta sedan bort skinnet försiktigt undertill (det har vi bara haft som verktyg för att steka laxen jämt
En annan straditionell stammis på julbordet är ju laxen. I min familj brukar vi ha dels gravad lax, men även varmrökt lax, och den varmrökta laxen serveras tillsammans med en vispad hovmästarsås som en av mina mostrar började med en gång i tiden för länge sedan
4 bitar portionslax a 125 gram. 4 bitar portionslax a 125 gram 1 liter vatten. Hallå där. Ja jag vet att jag blivit dålig på nya recept, men just nu testar jag lite 5
Servera laxen med kokt potatis, skarpsås och ägghalvor. 4 portioner600 g laxfilé av mittbit utan skinnLag. 1 dl majonnäs1 dl gräddfil2 msk skånsk senap2 msk vitvinsvinäger2 msk hackad dill2 msk hackad gräslökSalt och nymalen vitpepparSkär laxen i portionsbitar. 600 g laxfilé av mittbit utan skinn
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.