500 g
valfria skaldjur t ex stora räkor, pilgrimsmusslor, calamares, räkor, blåmusslor, hummer, krabba
1500 g
spaghetti
13 gula
lökar
13 klyfta
vitlök
12 dl
vitt vin
10,5 förp
saffran
10,5 krm
cayennepeppar
10,75 dl
olivolja
11,2 kg
tomat, skalade och urgröpta, eller 6 deciliter italiensk tomatsås på burk
18
sardellfiléer
11 tsk
kapris
11
citron
11
apelsin
1 färska
örter (basilika, dragon, persilja)
1
svartpeppar
1500 g
valfria skaldjur t ex stora räkor, pilgrimsmusslor, calamares, räkor, blåmusslor, hummer, krabba 500 g spaghetti 3 gula lökar 3 klyfta vitlök 2 dl vitt vin 0,5 förp saffran 0,5 krm cayennepeppar 0,75 dl olivolja 1,2 kg tomat, skalade och urgröpta, eller 6 deciliter italiensk tomatsås på burk 8 sardellfiléer 1 tsk kapris 1 citron 1 apelsin färska örter (basilika, dragon, persilja) svartpepparOm färska tomater används, koka upp en stor kastrull med vatten. Skålla tomaterna snabbt, skala och kärna ur. Börja med såsen: Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i en gryta med saffran. Tillsätt det vita vinet och tomaterna/tomatsåsen och låt småputtra i 20 minuter. Grovhacka sardellerna, kaprisen och de färska örterna och lägg allt i tomatsåsen. Pressa även i saften av citronen och apelsinen. Salta och peppra. Koka upp cirka 4 liter saltat vatten, lägg i spaghettin och sjud i 8-10 minuter. Häll av vattnet och blanda spaghettin med såsen. Sätt ugnen på grillvärme. Ta fram skaldjuren och rensa bort alla dåliga skaldjur. Om musslor används, knacka på dem och släng de som inte sluter sig. Släng även de musslor som är mycket tyngre än de andra, de är antagligen bara fyllda med sand och lera. Lägg ut skaldjuren i en ugnsform. Salta och peppra skaldjuren och krydda eventuellt med lite vitlök. Ugnsstek i grillvärme cirka 5 minuter. Avsluta med att pressa över citron. Lägg upp pastan på stora fat och lägg skaldjuren ovanpå. Garnera med färska örter.
Skala och finhacka löken och repa bladen av timjankvisten. Sila såsen fri från lök och kryddor och blanda i den stekta oxfilén, smaka av med salt och peppar
Lägg i lök, vitlök och chili och stek dem på låg värme i ett par minuter. Ställ pannan åt sidan och tillsätt kräftstjärtarna (de ska inte kokas), Smaka av
tidern går fort när man har roligt. och tomatsås hade jag kvar lite sen raviolin så det va ju perfekt. börja med att kolla igenom musslorna, dom som är öppnade eller spruckna är bara att slänga
Jag hade egentligen tänkt att göra en pasta med hjärtmusslor men de var slut i fiskbilen. Jag beställde ett nät till nästa helg så då blir det pasta vongole
Hacka lök och vitlök, dela och finhacka chilin ( använd chilifröna för lite extra hetta). Dela och skiva fänkål, men spara fänkålsdillen till garnering,
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.