1 Mördegsbotten120
g rumstempererat smör 180 g vetemjöl (3 dl) 60 g florsocker (1 dl) 20 g äggula (1)
1 Mazarinfyllning190
g mandelmassa 2 g kardemumma (1 tsk) 80 g rumstempererat smör 50 g ägg (1) 50 g äggula (3)
1 Äppelfyllning4
äpplen 2 g kardemumma (1 tsk) 8 g malen kanel (1 msk) 50 g flisad sötmandel (0,75 dl) 50 g flytande honung (2 msk) 40 g råströsocker (0,5 dl)
1 Havrecrumble50
g strösocker (0,5 dl) 90 g vetemjöl (1,5 dl) 20 g havregryn (0,5 dl) 2 g bakpulver (0,5 tsk) 60 g rumstempererat smör
1 Vaniljsås150
g äggula (8) 180 g strösocker (2 dl) 1 vaniljstång 600 g vispgrädde (6 dl) 150 g mjölk (1,5 dl) 35 g osaltat smörMördegsbotten
Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen. Mazarinfyllning
Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.
Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
Äppelfyllning
Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna. Havrecrumble
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Vaniljsås
Blanda äggulor och strösocker i en bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull.
Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna.
Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.
Insåg när jag skulle döpa denna kladdkaka att skumbollen har väldigt många namn - gräddbulle, mums-mums, kokosboll, kokosmunk, kokostopp, ja det finns nog fler
15 msk strösockerSätt på ugnen på 200 grader. 1Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen till en smulig deg och smula över deskivade äpplena. 1Servera med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde
Åh den är så god, sådär lagom mastig, lite kladdig och enkel att baka. Detta recept är en favorit på bloggen, det är exakt samma recept som vaniljkakan HÄR
Gärna enkla som går att sväng ihop i en kastrull när man till exempel får oväntade gäster. Denna kaka är en klassiker jag ofta gör sommartid då det är gott om bär
(Kastrullen ska INTE värmas på något mera underresterandedelar av receptet men jag använderden för att blanda ihop resten av ingredienserna för att slippa diska fler kärl
Riv mandelmassan och blanda den med äggen och mjölken. 1250 g mandelmassa. 13 msk farinsockerSätt ugnen på 225 grader. 1Blanda samman ingredienserna till pajdegen. 1Tryck ut den i en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter. 1Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde
6 500 g rabarber 2 dl havregryn 2 dl socker 1 3/4 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver 1 krm vaniljsocker 125 g smör 1/2 dl vispgrädde 1/2 dl ljus sirap smör till formen Till servering vaniljglass Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Låt svalna och servera med en klick grädde eller vaniljvisp. 1150 g mandelmassa. 12 st äppleSätt ugnen på 175 grader. 1Grovriv mandelmassan och blanda ned i smeten
Valborg i år firade vi hemma hos vänner. De senaste åren har vi varit vid Härlanda Tjärn, trängts bland andra barnfamiljer från området och varit lagom frusna när de tänt brasan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.